Thursday, December 24, 2009

Sunday, November 8, 2009

Bye bye... jumpa lagi....


(Rose, Ren, Joey & Rina)

Baru2 ni, kita org p hantar kawan p airport sdk.
dia mau bertolak ke semenangjung balik utk berkerja.
Sedih juga la sbb nnt kurang sda 1 org lagi kawan
yg sekepala bila berkumpul ramai2 nnt.

apa2 pun, newton harap buli jmpa dia lagi next time.

buli bah tu kan REN....

Friday, September 11, 2009

Thursday, August 27, 2009

Finally I Can Reveal It to All

Finally, Newton dapat juga memaparkan utk semua gambar2 yg
Newton ambik sepanjang berada di Bilit, Sukau.

Bah, newton harap semua enjoy tinguk ni gambar kio. :)

Tadaa.....





















Sunday, August 16, 2009

Bulan 8 di Sandakan

Finally dapt juga cuti utk beberapa hari...
Tapi, camera newton got problem sikit.
Jadi tak dapatlah newton pamerkan
gambar2 spt yg dijanjikan.

Newton cuma dapat hadiahkan ni song of the month...
trimalah....
.... Bulan 8 di Sandakan.



http://www.youtube.com/watch?v=bY71_CBo-Bk

Monday, July 13, 2009

kenapa lama sda nda update...?

Rasanya, sda lebih sebulan aq nda membuat new post utk aq punya blog ni...
kenapa? munkin ada sda yg tahu & ada juga yg tidak rasanya...
Sebenarnya aq skang kerja di sebuah resort berhapiran Kg. Bilit, Sukau.
Resort ni baru jak buka, jadi kiranya kami lah 1st batch utk memulakan operasi.
1st time datang sana, mmg Newton terkedu juga lah...
apa ndanya, apapun mcm serba kekurangan... Tapi, kami redha jak dgn apa yg ada,
Walaupun smuanya mcm belum lengkap lagi,
Newton & kawan2 masi rasa Excite lagi sbb,
awal2 lagi dah nampak hidupan liar live depan mata.
Cthnya: Buaya, Ular tedung, Musang, Kucing Hutan, Babi Hutan, Monyet & beberapa specis burung. Best juga la dapat nampak binatang2 ni semua. satu pengalaman menarik.
Namun begita, sekali-skala, Newton rasa rindu gak mo kerja duduk d pejabat jak, sebab klo teda kerja, buli layari internet & update blog. Tu pasal lah newton jarang sda online & update blog ni.
Tapi, aq dengar masa akan datang nnt akan ada wireless juga utk kemudahan pelancong yg p menginap d tempat kerja aq ni. Apapun Life must go on kan...
Bha, nnt masa akan dtg, newton akan sajikan gambar2 menarik yg telah diambil utk tatapan kengkawan & pengunjung blog Newton....
Adios amigos...

Friday, May 15, 2009

Finally... terlepas kerinduan aku.

Hari tu aq rasa rindu sangat mau terjun laut & mau mandi sakan.
Dan akhirnya... sebelum aq tempuh alam pekerjaan yg baru dlm
ujung bulan May ni, aq mengembil peluang kecemasan 'ops,
peluang keemasan untuk pergi bercuti2 & sekali gus melepaskan
"kekangenan" aq terhadap terjun di air...

Then finally, aq berpeluang pergi mandi
di 3 kawasan air yg berbeza.

1- Air panas "Hot spring"
2- Air sungai "Padas"

3- Air laut di "Manukan Island"

Huhuhuh... happy rasa hati tak terkata... :)


Tada.... bah newton sajikan khas utk korang semua
ngan gmbr2 masa pergi bercuti-cuti malaysia hari tu...

Terimalah...



Mukapun jadi kiut gara2 happy sgt dapat mandi balik di Poring...


Hehehe... "Rock Slumber" ( dlm hati ~ yeah... yeah... )


Fuiyoo... terrernya ko newton terjun mcm tu....


Tada.... lokasi seterusnya utk melepaskan kerinduan terhadap "air"


sibuk bergmbr time org lain kusyuk dengar breafing...


Laying down the Padas river.... syuk owh....


Last destination... tmpt mandi & snorkeling yg best.
huhuhuh... mandi air laut di pulau Manukan.....


Yippie.... excited sampai melompat2... yiiiihaaaaa....


Now my feet won't touch the ground...

Friday, May 8, 2009

Good news & Bad news 4 me.

Hi everybody...
~ ni, Newton mau kongsi sikit crita yg ada utk dikongsi bersama.
ada 2 brita yg newton mau kongsikan ni. 1 bagus &
1 lagi, kurang bagus kali...
Ironinya, dua2 brita ni melibatkan air "Sungai"

Good news;
Yes...
sekali lagi aq dapat green card.
erm, maksudnya Newton dapat lagi la kerja baru...
Kali ni dekat kawasan hutan plak.
& bakal tempat aq kerja ni, tarikan utamanya adalah sungai
& hidupan liar yg berada sekitar Sg. Kinabatangan.
Klo xda halangan, newton akan start kerja pada 15hb ni...

Bad news:
Erm...
sebenarnya Newton mau ke KK ni ari,
then bisuk p rafting. tapi...
... oleh kerana newton lama mengangur, maka $pun
dah kurang, utk tambang bas ke sana pulang balikpun xda cukup.
jadi, terpaksalah newton cancel jak trip ke sana tu.
padahal newton dapat free lagi tu utk buat rafting.
sabar2 jak la kan newton. teda jodoh ko kali p Sg. Padas sana.

Apa2pun, maybe yg terjadi ni ada hikmahnya...
Newton redha jak menerima apa juapun berita.
janji happy....

bha, Happ Weekend to all...

Friday, April 24, 2009

I'M Back....


Huhuhuh...
Asyik2, skang aq balik lagi to my Hometown ~ Sandakan...
Setelah beberapa bulan berperap di daerah Semporna,
kini aq kembali...
Trus masa dlm perjalanan balik tu, dlm kepla otak aq ligat
berpusing lagu "Bulan 8 di Sandakan". Padahal skang masi
lagi bulan April pun...
Maybe sebab aq "Kangen bangat" mau balik Sandakan,
tu pasal la lagu tu ligat2 berputar dlm kapla...

Bah, trima la...

p/s: Klo ada masa nnt, aqpun mau edit ni lagu gak....
(guna gmbr2 aq sendiri)

What I 1 2 do Now !!!...

Wahhhh...
Aku rindu owh mau terjun laut...
Rasanya seronok skali ni...
Apakan lagi klo air dalam...
Eiiihaaaaa.... penat nda kisah lah.
Janji dapat terjun mcm ni...













~ Yeeeeiiiiiiiihhhaaaaaa....
....best nya....

(: HaVe A NiCe WeEkEnD To All :)

Friday, April 10, 2009

Lagi Menarik Sekitar Mabul Island....


Up up & Away... berlatar belakangkan pulau mabul...

Jiran terdekat pulau mabul ~ seaventure....
bekas pelantar minyak & kini jadi tempat menginap & diving...

Take a break ~ petang2 newton slalu p membeli Burger di kaw. kg...

Hahaha.... mempersembahkan ~ tarian punggung Shin chan... wkakaka

Nudibranch....

Lagi nudibranch ~ durang panggil nudi-pemadam... ~ sbb bentuk dia

Anak sotong kurita....

Ikan seblah posing maut sama2 c udang comel...

Spider crab....... iya kah ni? kecik plak tu...

Mama sotong kurita.... time ni masi idup lagi tu....

Chocolate chip Star Fish.... erm, yummy huh....

Baru berjinak2 mau nyanyi, ni minah saleh kasi ketawa plak....

pelbagai pilihan buah rantai leher utk dijadikan souviners...

Jr & tompok pun ada ~ duet nyanyi lagu Zombie kampung Mabul kali...
Benging habis Head kita org time tu...

Terpaksa jalan kaki klo low tide.... pasrah jak ni mat saleh...

Local bilang "ikan pisau" ~ sbb bentuknya yg tipis & slalu menagak.

Kecik2 lagi dah pandai cari makan... mencari mknan laut..

"begini joe klo mau makan" siap bagi demo lagi si kawan ni.

tenangnya....